Vorige jaren

Westernielandrun 2015 – Zaterdag 12 sept. j.l. liepen 65 runners en 24 kinderen de recreatieve loop in Westernieland. Net als vorig jaar was het een groot succes. Wethouder Mariette de Visser gaf om 16.00 uur het startschot voor de kinderen en om half vijf voor de recreatieve lopers.

Ronald Meyboom uit Haren liep de snelste tijd 39:30 op de tien kilometer bij de mannen, en bij de vrouwen liep Magriet Taselaar uit Uithuizen een tijd van 49:43. Op de vijf kilometer was Frank Buigel uit Groningen de snelste loper (20:32), en bij de vrouwen liep Elise Kool uit Loppersum de vijf km in 25:11.

Maar niet alleen de runners kwamen aan hun trekken, ook de ouderen genoten dit jaar opnieuw van de tocht met de huifkar naar de Klutenplas. Natuurlijk kwamen zij ook aanmoedigen en genieten van de festiviteiten rondom de finish van de runners en de kinderen.

De kinderen liepen een of twee rondjes langs de kerk en door naar de speeltuin. Aangespoord door ouders en de twee clowns lieten zij zien dat ook heel jonge mensen genieten van rennen en lopen. Wat een plezier. En wat waren ze blij met hun tasje en medaille.

Westernielandrun 2014 – Zaterdag 6 september 2014 vond in Westernieland de eerste Westernielandrun plaats, een recreatief loopevenement voor jong en oud, met een kinderloop over 750 en 1500 meter en een 5 km en 10 km-loop voor dames en heren.  Met meer dan 100 deelnemers aan de start van de 5 en 10 km. en 38 kinderen aan de kinderloop werd de Westernielandrun een groot succes. De huifkartocht voor de minder mobiele Westernielanders naar de Klutenplas, een bijzonder project van Stichting Groninger Landschap, was ook volgeboekt en, gezien de enthousiaste reactie van de deelnemers, zeer geslaagd.

Al ruim van tevoren was de Westernielandrun via Facebook en middels reklameborden aangekondigd, zodat niemand deze run door het weidse Groningse landschap kon missen. Deelnemers kwamen uit de nabije omgeving, maar ook uit Utrecht, Amsterdam en IJmuiden. Om 16 uur loste voormalig burgemeester van Gemeente De Marne Joan Stam het startschot voor de kinderloop, die enthousiast begeleid werd door twee vrolijke clowns. Alle kinderen werden na afloop getrakteerd op drinken, een versnapering en een echte originele Westernielandrunfluitsleutelhanger.

Aansluitend startte mevrouw Stam de 5 en 10 km-run, die behalve door hardloopcracks ook gelopen werd door sportieve dorpsgenoten van boven de 70, die er een stevige wandeling van maakten. Het parcours liep door de velden ten noorden van Westernieland en werd door de lopers zeer op prijs gesteld, al speelde de regen sommigen op den duur wat parten. Alle lopers ontvingen voor hun deelname een exclusief Westernielandrun-loopshirt.